Porterstek.

1½ kg benfritt nötkött (fransyska, rostbiff, innanlår )
1 flaska porter eller mörkt öl 33 cl
½ - 1 dl outspädd svartvinbärssaft
1 dl soja
1 tsk timjan
5 - 6 enbär
8 - 10 vitpepparkorn
2 - 3 köttbuljongtärningar
1 stor skivad gul lök
1 vitlöksklyfta i skivor
Sås:
8 dl kokspad
5 msk vetemjöl
2 dl matlagningsgrädde
Häll porter, svartvinbärssaft och soja i en gryta. Lägg i kryddor, buljongtärningar, lök och vitlök. Koka upp. Lägg ned köttet i grytan och stick i en termometer. Låt sjuda under lock i 1 - 1½ timme tills termometern visar 75 grader. Vänd steken under koktiden. Låt steken ligga i skyn i 20 minuter när det kokat klart. Sila kokspadet och häll ned det i en kastrull. Rör ut vetemjöl i grädde och vispa ned redningen i den heta skyn. Låt såsen koka i 5 minuter. Smaka av. Servera steken i tunna skivor med kokt potatis och svartvinbärsgele.
Enkelt och gott.
Kommentarer
Trackback