Ädelostpaj med fikon och prosciutto.
En mycket festlig paj för ögat och smaklökarna. Vacker att bjuda på och ganska mäktig.
Pajdeg:
3 dl vetemjöl
150 g smör
1 krm salt
2 msk kallt vatten
Fyllning:
3 ägg
3 dl mjölk
½ tsk salt
1 krm vitpeppar
280 g ädelost
2 dl västerbottensost
Topping:
3 - 4 färska fikon
1 päron
2 msk valnötter, grovt hackade, rostade
70 g mangoldsallad
2 msk olivolja
1 msk saft av citron
salt
svartpeppar
8 skivor prosciutto
fräskriven parmesanost
Gör så här:
Ugn 225 grader. Blanda mjöl, smör och vatten i en matberedare och kör tills det går samman till en deg.. Svep in degen i folie och låt vila i kylen 20 minuter.
Ta ut degen och tryck ut i en pajform, 24 cm i diameter, nagga och förgrädda i 10 minuter.
Sänk sedan värmen till 200 grader.
Vispa ihop ägg, mjölk, salt och peppar. Blanda i osten och häll äggstanningen i pajskalet, grädda i miten av ugnen cirka 40 minter.
Dela päronen och fikonen i klyftor och blanda med salladen, lägg även i valnötterna. Ringla över olivolja och pressad citron, salt & peppar.
Toppa pajen med salladen, prosciutto och parmesan.
Smaskens.
Kommentarer
Trackback