Mörk chokladkaka med nötknäck.

Ingredienser:
100 g smält smör
3 dl socker
1,5 dl vetemjöl
4 msk kakao
1,5 tsk vaniljsocker
1 krm salt
2 ägg
200 g blandade, grovt hackade nötter
Knäckglasyr:
1 dl socker
1 dl ljus sirap
1 dl vispgrädde
2 tsk vaniljsocker
1 tsk smör
Ugn 175 grader.
Smörj och bröa en rund bakform 24 cm i diameter, gärna med löstagbar botten. Blanda samman alla de torra ingredienserna och tillsätt det smälta smöret och rör den slät. Bred ut smeten i bakformen och strö över nöthacket. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 30 minuter, då 5 minuter återstår av gräddningstiden, blanda samman allt till knäckglasyren utom vaniljsocker och matfett. Låt massan koka kraftigt tills den tjocknar, cirka 3 - 4 minuter. Ta kastrullen från värmen och tillsätt vaniljsocker och matfett , rör om till slät konsistens.
Ta ut kakan ur ugnen och ringla över den varma glasyren och grädda kakan ytterligare 7 minuter eller tills glasyren börjar bubbla. Lossa kakan då den kallnat.
Kommentarer
Trackback