Päron - och chevrepaj med rostade valnötter.

 
En ljuvlig paj som passar på buffebordet eller som förrätt.
 
6 - 8 portioner.
 
Pajdeg:
2 dl vetemjöl
1,5 dl dinkelmjöl
½ dl sesamfrön, rostade i torr stekpanna
75 g kallt smör, i bitar
½ tsk salt
1 dl creme fraiche
1 msk kallt vatten
 
Fyllning:
2 st röda lökar, strimlade
3 st ägg
1 dl mjölk
1 dl grädde
2 st päron av fast sort, skiva på längden, 1 cm tjocka
1 st citron, rivet skal och saften
150 g vit getost, smulad
2 dl valnötter
smör till stekning
 
Topping:
1 påse ruccola
2 msk honung eller balsamicosirap
 
Mixa mjöl, sesamfrön, smör och salt med kniven i matberedaren tills det är jämnt fördelat. Tillsätt creme fraiche och vatten, mixa hastigt ihop till en deg. Knåda ihop degen på bakbordet. Kavla eller tryck ut degen i en pajform 24 cm, nagga och ställ i kylen  i minst 15 minuter. Ugn 200 grader. Förgrädda pajskalet i nedre delen av ugnen i 10 minuter, låt svalna.
Fyllning: Stek löken mjuk i smör, ställ åt sidan. Vispa ihop ägg, mjölk och grädde. Pressa citronsaft på de skivade päronen. Lägg lök, ost, päron och citronskal i pajskalet. Strö på nötterna och häll på äggstanningen. Grädda i nedre delen av ugnen på 200 grader i cirka 30 minuter, tills den har stelnat och fått fin färg. Sist men inte minst toppingen.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0