Värmlandstårta.

Supergod tårta.
Receptet är till en form som är 35 x 30 cm men jag gjorde dubelsats i en långpanna.
 
Botten:
5 äggvitor
5½ dl strösocker
50 g hasselnötter, hackas
3 msk kakao
 
Smörkräm:
3 äggulor
1 dl strösocker
1 dl vispgrädde, går bra med mellangrädde
100 g mjukt smör
 
Garnering:
50 g rostade mandelspån
lite kakao
 
Ugn 150 grader.
Vispa äggvitorna till hårt skum. Tillsätt hälften av sockret och vispa till en blank smet. Blanda nötter med resten av sockret och kakao, vänd försiktigt ned i marängmassan. Bred ut den på bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen i 20 minuter. Sänk därefter värmen till 100 grader och grädda ytterligare i 20 minuter. Låt kallna.
Blanda äggulor, socker och grädde i en tjockbottnad kastrull. Sjud under kraftig vispning tills krämen tjocknar. Ta kastrullen från värmen och vispa i det mjuka smöret..
Bred ut smörkrämen över hela botten. Dela sedan botten i mitten och lägg dem ovanpå varandra. Sikta över lite kakao och strö på mandelspån. Ställ tårtan kallt fram till servering.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0