St Johns Gumbo.

 
 Bli nu inte avskräckt när du ser att det är mycket ingredienser för mycket av det är kryddor. Gumbo kommer från Cajunköket och går att variera på många sätt. Du kan blanda i kyckling också om du vill. Receptet är på 4 portioner.
500 g räkor med skal
140 g bacon eller rökt sidfläsk, skär i mindre bitar
olivolja
1 gul lök, finhackad
2 paprikor, tärnade
3 - 4 vitlöksklyftor, finhackade
3 stjälkar selleri, finskuren
salt & peppar
1 tsk timjan
2 tsk spiskummin
1 lagerblad
1 tsk chilipeppar eller färsk
½ tsk koriander
1 tsk rökt spanskt paprikapulver
1½ msk socker
250 g smakstark korv tex chorizo, skär i skivor
1 burk krossade tomater, 400 g
1 burk cocktailtomater, konserverade, 400 g
2 tsk vitvinsvinäger
5 dl kycklingbuljong
en några kräftstjärtar
 
Roux:
Det är en redning.
50 g smör
1 msk olivolja
1 dl vetemjöl
1 liten gul lök, finhackas
 
Hetta upp olja i en tjockbottnad gryta på medelvärme. Fräs bacon. Tillsätt sedan grönsaker ( ej burktomaterna ) , kryddor och socker, fräs i 5 minuter. Lägg i korven och rör om försiktigt. Tillsätt tomater, vinäger och buljong, sänk värmen. låt puttra i 15 minuter. Gör under tiden din roux. Hetta upp en gjutjärnspanna ordentligt. Smält smöret, vispa i olivoljan och mjölet. Fortsätta vispa tills det blir chokladbrunt. Stäng av värmen och tillsätt löken. Fortsätt röra tills löken mjuknat Häll ned din roux i gumbon. Rör om och låt koka i ytterligare 5 minuter. Tillsätt räkorna och låt dem precis bli varma. Servera i djupa tallrikar med ris i botten och ett gott bröd till.
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0