Fläskfile med sparris- och getostrisotto.


Supergott och ganska enkelt att göra trots att det ser ut att vara många ingredienser.
4 portioner.
 
600 g fläskfilé
salt & peppar
300 g körsbärs- eller plommontomater på kvist
2 msk olja
 
Risotto:
1 gul lök, hackad
0,5 dl olivolja
3 dl arborio- eller avorioris
2 dl vitt vin
5 - 7 dl grönsaksbuljong av tärning, kokhet
100 g getost, smulad
salt
1 knippe sparris i munsbitar
olja till stekning
 
Ört olja:
2 dl färska örter tex basilika, timjan och gräslök
1 vitlöksklyfta, skivas
1 dl olivolja
1 krm salt
 
Ugn 150 grader.
Salta och peppra fläskfilen och bryn den i smör. Stek sedan färdigt i ugnen till 67 graders innertemperatur, cirka 20 minuter. Pensla tomaterna med olja och låt rosta bredvid fläskfilen. Ta inte bort kvistarna. När du tagit ut fläskfilen kan du höja ugnens temp och rosta tomaterna lite till.
Fräs löken lätt ( till risotton ) i olja. Rör i riset och fräs hastigt innan du häller på vinet. Låt vinet koka in på svag värme under regelbunden omrörning. Späd sedan vidare med buljongen allt eftersom vätskan kokar in. Häll inte på all buljong på en gång. Rör om ofta. Fräs sparrisen mjuk i olja i en het panna. När risotton är krämig med lite tuggmotstånd, efter cirka 20 - 25 minuter, rör ned getosten och låt den smälta. Vid servering rör du ned sparrisen. Spara knopparna till garnering.
Mixa örter, salt och olja till en vacker grön färg. Ringla över oljan på köttet.
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0