Mjölkchokladpannacotta med apelsingele.
Smaskens. Du kan skippa apelsingelen om du vill, men det blir en bra brytning mot chokladen.
8 personer.
1½ gelatinblad
150 g mjölkchoklad, hackas
½ vaniljstång
5 dl vispgrädde
Apelsingele:
3 gelatinblad
1½ dl koncentrerad apelsinjuice
1½ dl vatten
1 msk strösocker
3 cl Cointreau eller Grand Marnier
Garnering:
1 dl pistaschnötter, grovhackas
1 dl strösocker
Börja med pannacottan. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter. Lägg chokladen och de urskrapade vaniljfröna + vaniljstången i en kastrull. Häll på grädden och värm under omrörning tills chokladen smält. Krama ur vattnet från gelatinbladen och låt dem smälta i chokladblandningen. Ta upp vaniljstången. Låt svalna något innan pannacottan hälls upp i glas. Ställ i kylen för att stelna i 2 - 3 timmar.
Gelen. Lägg gelatinblad i kallt vatten i 5 minuter. Blanda apelsinjuice, vatten och socker i en kastrull och värm på medeltemperatur. Tillsätt likör och urkramade gelatinblad och rör om tills gelatinet smält. Låt svalna. Häll gelen på pannacottan och låt stelna i 30 minuter i kylen.
Garnering. Lägg nötterna på ett bakplåtspapper. Smält sockret i en stekpanna tills det är gyllenbrunt. Häll sockret över nötterna och låt stelna. Strö nötter på gelen och servera.
Kommentarer
Trackback