Mandelpaj med apelsin.

Ett klassiskt engelsk recept som serveras till afternoon tea. Det ska vara riktigt finriven mandel i pajen, så ett tips är att använda mandelmjöl.
6 personer.
PAJDEG:
125 g kallt smör
3 dl vetemjöl
1 msk strösocker
1 - 2 msk kallt vatten
FYLLNING:
1 ägg
100 g rumsvarmt smör
100 g mandelmjöl
1 dl farinsocker, strö
1 apelsin, rivet skal
4 - 5 msk apelsinmarmelad
½ dl mandelspån
SERVERING:
Florsocker
vispgrädde
färska bär
Ugn 200 grader. Pajdeg: Lägg smör, mjöl och socker i en matberedare och mixa smuligt. Droppa över vattnet och mixa till en deg. Klä en pajform 23 cm i diameter med degen. Jämna till kanterna och nagga botten. Ställ i frysen. Fyllning: Mixa ägg, smör, mandelmjöl, farinsocker och apelsinskal till en jämn massa i matberedaren. Bred ut marmeladen i det kylda pajskalet. Klicka över mandelsmeten och bre ut jämnt i formen. Baksidan på en vattensköljd matsked är ett bra redskap till detta. Grädda pajen i 15 minuter. Strö över mandelspån och grädda ytterligare 5 minuter. Låt pajen svalna något och pudra över florsocker. Servera ljummen med en klick vispgrädde och färska bär.
Kommentarer
Trackback