Clementinpaj med pinjenötter.

Det här blir en mäktig och fyllig paj.
12 bitar.
 
4 - 5 clementiner, skölj noga eftersom skalet ska vara kvar
500 g mandelmassa, fin rivs
50 g smör, rumsvarmt
4 ägg
2 msk vetemjöl
50 g pinjenötter
 
Pajdeg:
100 g smör, skär i kuber
2 dl florsocker
3½ dl vetemjöl, 210 g
½ tsk vaniljsocker
1 krm salt
1 ägg
 
Blanda smör, florsocker, vetemjöl, vaniljsocker och salt i en matberedare. Kör snabbt och blanda sedan i ägget och kör snabbt igen till en smidig deg. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant 24 cm. Nagga botten och ställ i kylen i 1 timme.
Lägg clementinerna  med skalet kvar i en stor kastrull med vatten och koka under lock i 2 timmar. Häll bort vattnet och halvera clementinerna, peta ur kärnorna. Mixa dem (med skalet på) grovt. Blanda ihop mandelmassa, smör, ägg och de mixade clementinerna. Vänd till sist ned vetemjölet och lägg fyllningen i pajskalet, jämna till ytan och strö över pinjenötterna. Grädda på 200 grader i 40 - 45 minuter, tills pajen är gyllenbrun och fyllningen har stannat. Låt pajen svalna och pudra över florsocker. Servera med glass.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0