Dajm & kolapaj.

En frasig botten med seg kola och krispig dajm. Gör gärna pajen dagen innan servering och förvara den i kylskåpet. Kolafyllningen kan dubblas om man vill ha ett tjockt lager , öka då gräddningstiden några minuter.
PAJSKAL:
3 dl vetemjöl
100 g smör, rumsvarmt
½ dl florsocker
1 äggula
KOLAFYLLNING:
75 g smör, smält
1½ dl farinsocker
1 dl ljus sirap
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
ev. 3/4 dl vispgrädde, gör kolan krämigare
GARNERING:
2 dubbeldajm, hackas
SERVERING:
vispgrädde eller glass
Ugn 175 grader. Nyp ihop alla ingredienser till pajskalet och tryck ut den i en pajform 22 -23 cm i diameter. Nagga botten med en gaffel. Förgrädda mitt i ugnen 20 - 25 minuter. Smält smöret till kolafyllningen i en kastrull. Rör ned farinsocker, sirap, vaniljsocker och salt. Låt det puttra 1 minut. Om du tillsätter vispgrädde måste det puttra i några minuter. Häll kolafyllningen på pajskalet och grädda längst ned i ugnen 5 - 10 minuter. Den längre gräddningstiden gör kolan segare. Låt pajen svalna något och strö på dajmen. Låt stå i kylen några timmar innan servering och ta fram den ett tag innan ni ska äta den.
Kommentarer
Trackback