Saffranskaka med chokladganache.

 
God saffrans sockerkaka. Om du inte vill göra chokladen ovanpå så kan du pudra över lite florsocker. Det är även gott att strö på lite flinsalt på chokladen.
 
12 - 14 bitar
 
2 ägg
2 dl strösocker
75 g smör, smält
½ g saffran ( 1 påse )
1 tsk bikarbonat eller 2 tsk bakpulver
4 dl vetemjöl
1½ dl filmjölk
 
CHOKLADGANACHE:
1½ dl vispgrädde
150 g mörk choklad
 
GARNERING:
ev. flingsalt
 
Ugn 180 grader. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda ned saffran i det smälta smöret och låt det svalna. Blanda bikarbonat med vetemjöl och rör ned det i äggsmeten tillsammans med filmjölk och smör. Rör till en slät smet. Häll smeten i en smörad och bröad form med löstagbar kant cirka 24 cm i diameter. Grädda mitt i ugnen i 35 - 40 minuter. Låt svalna i formen och stjälp sedan upp den på ett fat. Koka sedan upp grädde i en kastrull och slå sedan av värmen och lägg ned chokladen för att smälta. Blanda ihop till en slät sås och låt svalna. Ställ den i kylen i 30 - 60 minuter. Rör om då och då. Bred ut chokladen på kakan när den tjocknat lite och blivit bredbar. Strö på lite flingsalt.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0