Äppelpaj med toscasås.
Fantastisk konsistens och knaprighet, lagom söt och mycket äpple.
8 - 10 personer.
BOTTEN:
3 dl vetemjöl
100 g smör
2 msk vatten
FYLLNING:
5 äpplen, röda och syrliga, gärna Amorosa, skär i bitar
2 msk smör
2 msk råsocker
1 tsk kardemummakärnor, krossade
1 msk pressad citronsaft
TOSCASÅS:
150 g sötmandel, skålla, skala och mal
150 g smör
1 3/4 dl strösocker
3 msk vetemjöl
1 ½ msk vispgrädde
Ugn 200 grader. Mixa ihop mjöl och smör i en matberedare. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant ca 26 cm i diameter. Ställ kallt i 30 minuter. Börja med fyllningen: Mjukstek äppelbitarna i en kastrull med smör i 3 - 4 minuter. Tillsätt råsocker, kardemumma och citronsaft. Ställ åt sidan. Börja med Tosca såsen: Smält smör i en kastrull. Tillsätt socker, vetemjöl, mandel och grädde. Koka ihop och ställ åt sidan. Fördela äpplena på pajbotten och täck dem sedan med tosca såsen. Grädda i nedre delen av ugnen i 20 - 25 minuter. Servera med grädde, glass eller vaniljsås.
Kommentarer
Trackback