Citrontarte med knäckigt täcke och hallon.


Tarten kan förberedas dagen före, men sockret bränns strax före servering.
6 - 8 personer.
 
125 g smör
½ dl florsocker
2 dl vetemjöl
1 dl mandelmjöl
1 krm bakpulver
1 äggula
½ msk rivet citronskal
 
CITRONKRÄM:
2 gelatinblad
1 vaniljstång
2 msk rivet citronskal
1½ dl pressad citron
175 g smör
1 dl + 1 dl strösocker
6 ägg
 
GARNERING:
2 msk strösocker
 
TILLBEHÖR:
hallon och lättvispad grädde
 
Blanda smör, socker, mjöl, mandelmjöl och bakpulver i en matberedare. Blanda snabbt ihop till en smulig massa. Tillsätt äggula och citronskal. Blanda till en pajdeg och tryck ut i en form med löstagbar kant 24 cm i diameter, helst med veckad kant. Låt stå kallt i 1 timme. Sätt ugnen på 200 grader. Nagga botten och grädda mitt i ugnen i 12 minuter.
CITRONKRÄM: Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter. Skrapa ur fröna på vaniljstången. Koka citronsaft, citronskal, vaniljstång, vaniljfrön, smör och 1 dl socker i cirka 2 minuter. Ta upp vaniljstången. Vispa ihop 1 dl socker med äggen. Tillsätt äggblandningen i citronblandningen under omrörning. Sjud under vispning tills krämen tjocknar, cirka 80 grader. Den får inte koka, då skär sig krämen. Smält gelatinbladen i lite av krämen och blanda sedan ned i resten av krämen. Sila och kyl krämen. Häll krämen i pajskalet och låt stelna i frysen. Strö socker på tårtan och bränn med en brännare.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0