Halstrad laxsashimi.

0,5 rättika
1 romanesco, knopparna
olja, till fritering
1 tsk sesamfrön, rostade
Marinad till lax:
0,5 dl japansk soja
1 tsk gin
0,5 tsk ättikssprit
2 tsk sesamolja
2 klyftor vitlök, finhackade
2 små grön chili, hackade
1 brunt päron, rivet
Marinad till rättika:
1,5 tsk socker
0,5 tsk salt
1 msk risvinäger
0,5 dl vatten
Blanda ihop alla ingredienser till laxmarinaden och lägg ner laxen (hel).
Låt ligga minst 30 minuter.
Skala rättikan och hyvla med en potatisskalare och lägg ner i marinad i 10 minuter.
Hetta upp en stekpanna ordentligt och stek laxen snabbt på alla kanter, låt svalna.
Hetta upp olja till 180 grader och fritera romanescoknopparna.
Badda in laxens yttre sidor med sesamfröna. Skär sedan upp laxen i 5 mm bitar.
Servera laxen med rättikan, den friterade romanescon samt såsen (silade marinaden).