Lakrits - och citronparfait.

 
 Kanske något för nyårsafton. Det är inte så mycket jobb, men det måste göras i omgångar.
 

Cirka 1 liter.
 

Citronparfait:

1 citron

1 dl strösocker

30 g smör

1 ägg+1 äggula

2 dl  vispgrädde

 

Lakritsparfait:

1 ägg+1 äggula

1 dl strösocker

50 g lakritsplopp

3 dl  vispgrädde

 

Börja med citronparfaiten. Riv skalet och pressa saften ur citronen, använd allt skal och ca 1 msk citronsaft. Blanda skal, saft och socker i en skål som går att värma i vattenbad. Tillsätt smöret och värm försiktigt så att allt smälter ihop. Vispa ägg och äggula lätt och blanda i smeten. Sjud sedan på svag värme och rör hela tiden, helst med en träslev. När smeten tjocknar, lyft bort från spisen och vispa smeten kall. Vispa grädden och rör ned i äggsmeten. Klä t ex en brödform, eller mindre portionsformar, med plastfilm och fyll till hälften med smeten. Frys in.
Under tiden citronparfaiten fryser gör du klart lakritsparfaiten.
Vispa ägg och socker fluffigt över sjudande vattenbad. Smält lakritsploppen i äggsmeten, ta av från spisen och vispa smeten tills den är kall. Vispa grädden och rör ned i äggsmeten. Ställ in smeten i kylskåpet tills den är riktigt kall. Om citronparfaiten har hunnit frysa till på ytan kan du fylla på med lakritsparfaiten, annars låter du den frysa till något mer innan du fyller på nästa lager. Täck sedan formen med plastfilm och låt hela parfaiten frysa minst 3 timmar, eller över natten. Ta fram ur frysen 20 minuter innan servering, skär eller stjälp upp parfaiten på fat och servera gärna med en extra bit lakritsplopp eller t ex hyvlad choklad.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0