Blodapelsinpaj.

En frisk och fräsch paj . Hittar du inte blodapelsiner går det lika bra med vanliga. Du kan ta genvägen med färdig pajdeg - vill du göra egen, kör ihop den av 180 g vetemjöl, 135 g osaltat smör i tärningar och 3 msk kallt vatten. Tillsätt ev lite florsocker om du vill ha en deg med sötma.
10-12 bitar:
1 förpackning färdig pajdeg
4 stora ägg
2 äggulor
175 g strösocker
2 dl crème fraiche, 34 %
2 dl saft av pressad blodapelsin
rivet skal av 2 blodapelsiner
ev lite pressad citronsaft
Syltade apelsinskal:
2 apelsiner
1 1/2 dl strösocker
1 1/2 dl vatten
Servering:
florsocker
1. Tryck ut pajdegen i en pajform ca 28 cm diam, och förgrädda pajskalet enligt anvisning på förpackningen.
2. Sätt ugnen på 160°. Vispa ihop äggen med gulorna, tillsätt strösocker, crème fraiche, apelsinsaft och zest. Smaka av - ev behövs lite citronsaft om apelsinerna inte är så syrliga.
3. Häll blandningen i pajskalet och baka mitt i ugnen ca 35 minuter tills pajen nästan har stannat - den ska röra sig lite i mitten när du försiktigt knackar på formen. Låt svalna i rumstemperatur, kyl därefter minst 1 timme.
4. Apelsinskal: Tvätta apelsinen noga. Gör strimlor av det yttersta skalet med zestjärn, eller skala tunt med potatisskalare och strimla fint. Koka upp vatten och socker, koka skalen mjuka ca 5 min. Ta kastrullen från värmen och låt skalen svalna i lagen. Häll av i durkslag, och låt skalen torka på hushållspapper.
5. Servering: Sikta florsocker över pajen, fördela de syltade skalen och servera.