Irländsk äppelkaka med smultopping.

150 g ljust farinsocker
210 g vetemjöl, siktat
1 tsk bakpulver
1 nypa salt
1 tsk malen kanel
300 g äpplen, skalade och i klyftor
Toppning
50 g vaniljsocker
50 g vetemjöl
50 g smör
Sätt ugnen på 180 grader, ta en ca 20 cm kakform med löstagbar botten.
Vispa smör och socker i en stor skål tills det blandats. Tillsätt äggen, ett i taget, blanda tills det är en smet. Vänd ner mjöl, bakpulver, salt och kanel tills du har en tjock kaksmet. Rör ner äpple och häll smeten i kakformen. Smeten blir tjock, så använd en slickepott för att sprida ut den. Med hjälp av en visp, blanda ingredienserna till toppningen tills du har grova smulor. Du kan även göra detta för hand i en skål. Strö toppningen på smeten. Baka i ugnen i 40-45 minuter eller tills den är klar (testa med en provsticka, den ska vara torr). Ta ut ur ugnen och låt svalna. Servera gärna med en klick grädde.
.