Ugnsbakad torsk på bädd av morot och spenat.

Torskrygg i ugn med frasigt ströbrödstäcke. Förr tyckte jag inte om torsk, men nu skulle jag kunna äta det flera gånger i veckan. Torsken har en neutral smak så den går att smaksätta med vad som helst.
4 portioner.
800 g torskrygg eller filé
0,5 liter vatten
0,5 dl salt
250 g frusen bladspenat, låt vätskan rinna av
2 morötter, grovt rivna
2 schalottenlökar, hackade
12 svarta oliver, dela på hälften
pressad saft av ½ citron
olivolja
salt & peppar
1 dl persilja, finhackad
2 tsk torkad timjan
2 msk rostade pinjenötter
1 dl olivolja
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Blanda 0,5 dl salt med 0,5 liter vatten, rör om tills saltet löser sig. Lägg torskryggen i saltlagen i 15 minuter. Skölj sedan snabbt av den i kallt vatten och torka av med hushållspapper.
- Ställ in fisken i ugnen i 4-5 minuter, ta ut och häll av det avrunna vattnet.
- Riv morötterna och löken grovt och dela oliverna i halvor.
- Fräs spenat, morötter och lök i en stekpanna med olivolja, i 2-3 minuter. Tillsätt därefter oliverna och ställ åt sidan.
- Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna, rör hela tiden och passa noga så att de inte bränns vid. Hacka nötterna grovt.
- Häll ströbrödet i en skål, rör i citronskal, persilja, timjan, nötter och olivolja. Salta och peppra.
- Smörj en ugnsform med rikligt med olivolja. Lägg i spenatblandningen, salta, peppra och droppa citronsaft på fiskens båda sidor och lägg den sedan i formen. Fördela ströbrödsblandningen på fisken och droppa över olivolja.
- Ställ formen mitt i ugnen, i ca 15-20 minuter. Servera fisken i ugnsformen med några fina citronskivor som dekoration.
Kommentarer
Trackback