Moussaka.
![](https://cdn1.cdnme.se/3938116/8-3/520611_5607f9072a6b22808a4c0581.jpg)
En mättande och lättlagad rätt. Servera med en god sallad och oliver.
2 aubergine
1 tsk salt
0,5 dl olivolja
10 kokta stora potatisar, skivad
KÖTTFÄRSSÅS:
2 finhackade gula lökar
2 finhackade vitlöksklyftor
1 msk olja
500 g nötfärs
2 msk tomatpure
400 g krossade tomater
2 tsk spiskummin
lite riven muskotnöt
2 tsk paprikapulver
2 tsk torkad timjan
2 tsk torkad oregano
1 - 2 tsk chiliflakes
salt & peppar
OSTSÅS:
2 msk smör
2 msk vetemjöl
4 dl mjölk
2 dl riven lagrad ost
Skär auberginen i 1 cm tjocka skivor. Lägg i ett durkslag och strö på salt. Låt stå 20–30 min så att vätskan dras ut.
Köttfärssås:
Stek lök och vitlök i olja tills de är mjuka utan att få färg. Lägg i färsen och stek tills den fått färg. Tillsätt tomatpuré, tomatkross och de torkade kryddorna. Låt sjuda 20–30 min. Smaka av med salt och peppar.
Ostsås:
Smält smöret i en kastrull och rör ner mjölet. Tillsätt mjölken i en tunn stråle under vispning. Låt sjuda ca 10 min, rör då och då. Häll i osten och smaka av med salt och peppar.
Sätt ugnen på 170°. Torka av aubergineskivorna med hushållspapper och stek 2–3 min per sida i olivolja. Varva skivad potatis, aubergine och köttfärssås i en smord ugnsform med höga kanter. Avsluta med ostsåsen och ev mer riven ost. Gratinera mitt i ugnen till fin färg, ca 30 min.