Indiska köttbullar med saffransris.

1 liten gul lök, riven eller fint hackad
2 msk hackad färsk koriander
2 tsk färskriven ingefära
1 tsk garam masala
TOMATSÅS:
olja
1 grön chili, urkärnad och finhackad
1 msk garam masala
2 tsk färskriven ingefära
1 tsk malen gurkmeja
500 ml passerade tomater
RIS:
1 stor nypa trådsaffran
1 klick smör
1 klyfta vitlök, krossad
1 lagerblad
350 g långkornigt ris
6 dl kyckling- eller grönsaksbuljong
havssalt och nymalen svartpeppar
GARNERING:
rostade mandelspån
Lägg köttfärsen i en skål tillsammans med riven lök, koriander, ingefära, garam masala, en rejäl nypa salt och svartpeppar. Blanda med lätt fuktade händer, dela upp i 20 jämnstora bollar. Hetta upp oljan en stor kastrull, tillräckligt bred för att köttbullar får plats i ett lager med lock. Lägg i grön chili, garam masala, ingefära och gurkmeja, rör om och fräs i 1 minut och rör sedan i tomaterna. Koka upp, sänk värmen och krydda med salt och peppar. Tillsätt köttbullarna i pannan i ett jämnt lager och koka försiktigt i 25-30 minuter. Skaka försiktigt pannan då och då och vänd köttbullarna så de tillagas jämnt och inte fastnar på botten av pannan. Lägg saffran i en liten skål och täcka med två teskedar varmt vatten och låt dra i 5 minuter. Smält smöret i en 20 cm tjockbottnad kastrull, tillsätt lök och vitlök och koka försiktigt tills de mjuknat. Rör i lagerblad och ris och stek försiktigt under 1 minut. Tillsätt buljongen, saffran och saffransvatten och en tesked salt. Rör om en gång och koka på svag värme i 15 minuter. Fluffa upp riset före servering. Lyft upp köttbullarna pannan, skaka den försiktigt och låt såsen koka i ytterligare 5 minuter. Servera med ris och garnera med koriander och rostade mandelspån.