Indiska köttbullar med saffransris.

 
Kryddiga köttbullar i tomatsås. Serveras med saffransdoftande ris, mandel och koriander.
 
4 portioner.
 
KÖTTBULLAR:
 
                450 g  mager blandfärs                

              1   liten gul lök, riven eller fint hackad                

2 msk  hackad färsk koriander

              2 tsk  färskriven ingefära               

1 tsk  garam masala

 

TOMATSÅS:

olja

                  1   grön chili, urkärnad och finhackad               

                                                                      1 msk  garam masala               

2 tsk  färskriven ingefära

           1 tsk  malen gurkmeja               

    500 ml  passerade tomater

 

RIS:

         1   stor nypa trådsaffran  

1 klick smör

     1 klyfta vitlök, krossad

                  1   lagerblad                

    350 g  långkornigt ris

                       6 dl  kyckling- eller grönsaksbuljong               

      havssalt och nymalen svartpeppar

GARNERING:

rostade mandelspån

 

                Lägg köttfärsen i en skål tillsammans med riven lök, koriander, ingefära, garam masala, en rejäl nypa salt och svartpeppar. Blanda med lätt fuktade händer, dela upp i 20 jämnstora bollar.  Hetta upp oljan en stor kastrull, tillräckligt bred för att köttbullar får plats i ett lager med lock. Lägg i grön chili, garam masala, ingefära och gurkmeja, rör om och fräs i 1 minut och rör sedan i tomaterna. Koka upp, sänk värmen och krydda med salt och peppar. Tillsätt köttbullarna i pannan i ett jämnt lager och koka försiktigt i 25-30 minuter. Skaka försiktigt pannan då och då och vänd köttbullarna så de tillagas jämnt och inte fastnar på botten av pannan.                     Lägg saffran i en liten skål och täcka med två teskedar varmt vatten och låt dra i 5 minuter. Smält smöret i en 20 cm tjockbottnad kastrull, tillsätt lök och vitlök och koka försiktigt tills de mjuknat. Rör i lagerblad och ris och stek försiktigt under 1 minut. Tillsätt buljongen, saffran och saffransvatten och en tesked salt. Rör om en gång och koka på svag värme i 15 minuter. Fluffa upp riset före servering.  Lyft upp köttbullarna pannan, skaka den försiktigt och låt såsen koka i ytterligare 5 minuter.  Servera med ris och garnera med koriander och rostade mandelspån.                                                                                                                                                                  

 

             

                     

           

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0