Råneå pepparkakor.

 
Receptet kommer ursprungligen från Råneå i Norrbotten. De påminner väldigt mycket om ginger bisquits. Det blir en stor sats och kakorna blir mycket hållbara. Du kan även frysa degen för att ta fram och grädda allt eftersom.
 

200g smör

5 dl strösocker

1½ dl mörk sirap

2 dl vispgrädde

1 st citron, finrivet skal

½ dl pressad citron saft

10 dl vetemjöl

1½ msk bikarbonat

2 msk ingefära, mald

1 tsk finstött kardemumma ( valfritt )

 

1. Rör smör och socker till det blir ljust och poröst.

2. Tillsätt sirap, grädde, citronskal och citronsaft.

3. Blanda vetemjöl, bikarbonat, ingefära och ev kardemumma.

4. Rör ner det i smeten. Låt degen vila i kylskåp några timmar eller tills det går att rulla kulor av degen.

5. Sätt ugnen på 125°.

6. Rulla små kulor av degen och lägg dem på plåt med bakplåtspapper. Lägg dem inte för tätt för de flyter ut väldigt mycket. Grädda 30-35 minuter tills de får en vacker ljusbrun färg.

 

 

 

 

 

 

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0