Ingefärs- och päronkaka.

En frisk och spännande kaka med vuxensmak, mer fruktig och kryddig. Lika god till kaffet som till dessert. Receptet från Håkan Larsson.
75 g smör, rumsvarmt
150 g vetemjöl ( 2½ dl )
1½ tsk bakpulver
½ dl farinsocker
½ dl strösocker
½ dl malen ingefära
2 - 3 cm skalad och finhackad färsk ingefära
2 päron
2 ägg, uppvispade
1 msk rörsocker
2 msk grovt hackade hasselnötter
Värm ugnen till 180°. Blanda smör, vetemjöl, bakpulver, socker samt den malda och hackade ingefäran i en matberedare.
Skär ett päron i stora bitar och blanda ner i matberedaren tillsammans med äggen. Kör snabbt ihop till en jämn smet.
Häll smeten i en smord och bröad avlång bakform. Skiva det andra päronet och stick ner i smeten. Strö över rörsocker och hasselnötter och grädda i nedre delen av ugnen ca 30 min tills kakan har fått lite höjd och är gyllenbrun, kolla med provsticka att den gått färdigt.
Låt kakan vila i formen i tio minuter, ta ur den ur formen och låt svalna på galler. Servera med en klick vispad grädde eller vaniljglass.
Kommentarer
Trackback