Kasslerpaj med krämig gurksås.

Äggstanning: 4 ägg 2 dl vispgrädde 2 dl mjölk 1 1/2 dl riven lagrad ost 4 msk riven färsk pepparrot
Gurksås: 1 liten gurka 2 dl crème fraiche 1/2 tsk salt 1 krm svartpeppar 3 msk finhackad gräslök
Sås: Finhacka gurkan och blanda den med crème fraiche. Salta och peppra. Hacka gräslöken och vänd ner i såsen. Förvara svalt till serveringstillfället.
Sätt ugnen på 225 grader. Deg: Nyp ihop mjöl och smör eller kör i matberedare. Tillsätt vatten och arbeta ihop till en deg. Svep in i plastfolie och låt vila svalt ca 20 minuter. Tryck eller kavla ut degen i en smord form, ca 24 cm i diameter. Nagga med en gaffel. Förgrädda mitt i ugnen ca 10 minuter.
Ansa och strimla purjolöken, stek i lite smör utan att den får färg. Strimla eller tärna kasslern. Halvera tomaterna. Blanda kassler och den stekta löken och fördela i pajskalet. Vispa ihop äggstanningen och häll över. Fördela tomaterna i pajskalet. Grädda mitt i ugnen 35–40 minuter eller tills pajfyllningen har stannat helt och ytan har fått fin färg. Servera med gurksåsen och en grönsallad