Krämig jordärtskocksgratäng…med parmesan …och citron.

 
Den här gratängen är så ljuvligt krämig, snäll och go. Förkoka skockorna för snabbare tillagning. Passar som ensamrätt eller till någon god köttbit. Väldigt gott till viltkött och svamp.
 
4 - 6 portioner.
 
1 kg jordärtskockor
1 citron (saft + skal)
3 dl crème fraiche
2-3 vitlöksklyftor, rivna
1 kruka repad färsk timjan
2 dl färskriven parmesan
flingsalt
nymalen svartpeppar
1/2 tsk paprikapulver, gärna rökt
riven muskotnöt
2 skivor kantskuret dagsgammalt vitt bröd
olivolja
 
Skala jordärtskockorna, lägg dem i vatten med lite citron i så att de inte mörknar. Skär dem i stavar, skivor eller bitar. Förväll dem i lättsaltat vatten i cirka 5-10 minuter så går det fortare att få gratängen klar. Låt rinna av ordentligt och fördela dem sedan i en ugnsfast form.
Blanda crème fraiche med rivet skal och saft från en halv citron, vitlök och hälften av timjanbladen. Blanda i nästan all ost, men spara lite. Smaka sedan av med salt, peppar, paprikapulver och riven muskot. Häll blandningen över skockorna.
Riv sönder brödet i bitar och mixa hastigt med resten av osten och timjanbladen samt lite flingsalt och peppar. Strö ut ströbrödet över formen och ringla över lite olivolja. Gratinera i ugnen i 225 grader 25-35 minuter tills skockorna är mjuka och ytan vackert gyllenbrun.
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0