Långkokt älgstek med gräddig äppelsås.

 
6 portioner.
 
1,2 kg älg eller hjortstek
½ tsk timjan
½ tsk rosmarin
½ tsk salvia
salt & peppar
1/4 rotselleri
2 morötter
2 palsternackor
1 gul lök
1 - 2 äpplen
6 - 8 krossade enbär
 
Till Grytan:
3 msk smör
½ dl calvados, kan uteslutas
2 dl torrt vitt vin
1 dl vatten
 
Sås:
6 dl steksky
2½ dl vispgrädde
2 msk koncentrerad viltfond
1½ msk vetemjöl
salt & peppar
2 msk äppelmos. går bra med koncentrad äppeljuice
 
Tillbehör:
Kokt potatis
300 g skogssvamp
1 äpple
cornichons, inlagda små gurkor
gele
 
Krydda steken med timjan, rosmarin, salvia, peppar och salt. Skala och skär rotselleri, morötter, palsternackor och lök i cm stora bitar. Tärna äpplet. Bryn steken i smör på hög värme. Lägg i rotfrukter, lök, äpple och enbär. Fräs det bredvid steken. Häll på calvados, vin och vatten. Låt bräsera på mycket låg värme under lock i 3 timmar. Ta upp köttet och håll det varmt. Sila stekskyn. Häll upp den i en kastrull och tillsätt grädde och fond. Låt koka utan lock i 10 minuter. Rör ut mjölet i lite kallt vatten och vipsa ned det i såsen. Koka ytterligar i 10 minuter. Krydda med salt, peppar och äppelmos ( eller äppeljiuce ). Skär köttet i skivor och servera med tillbehör.
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0