Fisksoppa med saffran och fänkål.
![](https://cdn1.cdnme.se/3938116/8-3/1437391_571b03d2ddf2b326e29fcdb8.jpg)
1 fänkål, finhacka
3 vitlöksklyftor, krossade
1 msk smör att steka i
0.5 msk olja
4 dl torrt vitt vin
2 små gula lökar, finhacka
1 stor morot, finhacka
1 msk smör
2 pkt saffran (à 0,5 g)
0.5 msk sambal oelek
400 g passerade tomater
3 dl vatten
2 dl grädde
500 g laxfilé, skär i kuber
salt
Skala räkorna. Lägg räkorna i kylen till servering.
Fräs räkskalen tillsammans med fänkålsbottnen och vitlök i en kastrull med smör och olja på hög värme under omrörning ca 3 min. Häll på vin och låt koka 5 min. Sila ner fonden i en skål. Pressa ut vätskan ordentligt ur skalen och släng dem sedan.
Finhacka lök, morot och resten av fänkålen. Fräs i en stor kastrull med smör, saffran och sambal oelek. Häll i passerade tomater, vatten, grädde och räkfonden. Låt sjuda tills moroten är mjuk, ca 5 min. Mixa soppan slät och smaka av med salt.
Skär laxen i kuber och strö över salt. Lägg ner kuberna i soppan, sätt på lock och dra kastrullen från värmen. Låt stå 5 min.
Häll upp soppan i portionsskålar och toppa med räkor. Servera ev. soppan med crème fraiche och stekta färnkålsstrimlor.