Fisksoppa med saffran och fänkål.

 
God och enkel soppa som kan förberedas fram till att du lägger i fisken. Servera med en klick crème fraiche och ett gott vitlöksbröd.
 
 
4 portioner.
 
 
             500 g räkor med skal                    

             fänkål, finhacka                   

             vitlöksklyftor, krossade                    

             1 msk smör att steka i                   

             0.5 msk olja                    

             4 dl torrt vitt vin                    

             2 små gula lökar, finhacka                    

             1 stor morot, finhacka                    

             1 msk smör                    

             2 pkt saffran (à 0,5 g)                    

             0.5 msk sambal oelek                    

             400 g passerade tomater                    

             3 dl vatten                    

             2 dl grädde                  

500 g laxfilé, skär i kuber      

salt     

 

Skala räkorna. Lägg räkorna  i kylen till servering.

                                                                          

Fräs räkskalen tillsammans med fänkålsbottnen och vitlök i en kastrull med smör och olja på hög värme under omrörning ca 3 min. Häll på vin och låt koka 5 min. Sila ner fonden i en skål. Pressa ut vätskan ordentligt ur skalen och släng dem sedan.

                                                                          

Finhacka lök, morot och resten av fänkålen. Fräs i en stor kastrull med smör, saffran och sambal oelek. Häll i passerade tomater, vatten, grädde och räkfonden. Låt sjuda tills moroten är mjuk, ca 5 min. Mixa soppan slät och smaka av med salt.

                                                                           

Skär laxen i kuber och strö över salt. Lägg ner kuberna i soppan, sätt på lock och dra kastrullen från värmen. Låt  stå 5 min.

                                                                         

Häll upp soppan i portionsskålar och toppa med räkor. Servera ev. soppan med crème fraiche och stekta färnkålsstrimlor.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0