Skaldjursgratäng.

 
 
Enkelt och gott. Allt i samma form.
 
4 portioner.
 
3 dl ris + 6 dl vatten + 1½ msk fiskfond
½ purjolök
200 g färsk spenat
2 msk smör
500 g oskalade räkor
150 g kräftstjärtar
145 g musslor i lake, avrunnen vikt
3 msk dill, finhacka
 
Gratängsås:
2 msk smör
3 msk vetemjöl
3 dl vispgrädde
1 äggula
½ dl vispgrädde
salt & peppar
1½ dl lagrad ost, riv
 
Garnering:
skaldjur
dill
citron
 

Sätt ugnen på 225 grader.

Koka riset med fiskfond/buljongtärning.

Strimla löken och fräs blank och smidig med spenat utan att den tar färg. Blanda med riset och lägg i en smord eldfast form. Finhacka dillen och blanda med skalade räkor, kräftstjärtar och musslor och lägg på risbädden.

Smält smöret i en kastrull och rör ner mjölet. Tillsätt 3 dl av grädden och låt allt koka upp under omrörning. Koka i 3-5 minuter. Blanda äggula med 1/2 dl grädde och tillsätt till såsen. Låt sjuda, inte koka. Smaka av med lite salt och peppar.

Fördela såsen över ris- och skaldjursblandningen, peta med en gaffel så att såsen rinner ner. Strö över riven ost och gratinera i ugnen 15-20 minuter tills gratängen fått gyllene färg. Garnera med skaldjur, dill och citron.

Tips! Riset kan bytas mot pasta och blanda gärna olika skaldjur efter tycke.

 
 
 
 
 

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0