Grahamsrutor i långpanna.

25 g jäst
5 dl mjölk, fingervarm
2 dl havregryn
2 msk kruskakli
2 dl grahamsmjöl
1/2 dl rapsolja
2 tsk salt
ca 8 dl vetemjöl
Garnering:
havregryn
Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Blanda ner havregryn, kruskakli, grahamsmjöl och olja. Låt blandningen stå i ca 5 min.
Tillsätt salt och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 50 min.
Tryck ut degen i en långpanna, ca 25 x 35 cm, klädd med bakplåtspapper.
Skär degen i rutor, 3 x 4 stycken. Nagga degen med en gaffel. Låt den jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 230 grader.
Pensla degen med vatten och strö över havregryn.
Grädda brödet mitt i ugnen i 18–20 min. Låt det svalna i formen under bakduk.