Knäckig bärpaj.

Pajskal
240 g vetemjöl (4 dl)
150 g smör
90 g strösocker (1 dl)
½ krm salt
Bärfyllning
400 g hallon (frysta eller färska)
250 g jordgubbar (frysta eller färska)
1 dl strösocker
2 msk potatismjöl
Knäckiga smulor
50 g smör, rumsvarmt
1 msk ljus sirap
1 ½ dl havregryn
¾ dl strösocker
2 msk vetemjöl
Sätt ugnen på 200 grader. Pajskal: Väg upp ingredienserna och kör dem till en deg i en hushållsmaskin.
Tryck ut degen i en pajform, ca 25 cm i diameter. Nagga botten med en gaffel. Låt den stå i kylen i ca 30 min.
Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 20 min.
Tina bären om du använder frysta. Mät upp vikten på bären och rör snabbt ihop dem med strösocker och potatismjöl.
Smulor: Nyp ihop smöret med resten av ingredienserna till en smulblandning.
Bred ut bären ovanpå pajskalet. Strö smulorna ovanpå bären.
Fortsätt grädda pajen mitt i ugnen i 30–35 min eller tills smulorna fått en gyllenbrun färg. Täck kanterna med aluminiumfolie under gräddningen om de får för mycket färg.