Smakrik sallad med asiatisk anka.
1 ankbröst
2 msk japansk soja
2 msk sherry
1 tsk socker
2 stjärnanis
1 tsk hela korianderfrön
1 dl teriyakisås
5 cm färsk ingefära, finhackad
1 påse valfria salladsblad
1/2 gurka, tunt skivad
3 salladslökar, finskurna
färsk koriander, mynta och/eller thaibasilika
1 knippa rädisor
2 tsk sesamolja
1/2 lime
1/2 dl rostade jordnötter
Blanda soja, sherry, socker, stjärnanis, koriander, teriyakisås och ingefära i en kastrull. Värm sakta tills det nästan kokar.
Ta bort skinnet från ankbröstet och lägg i kastrullen. Koka sakta i 6 minuter, vänd och koka lika länge på andra sidan.
Ta upp köttet, svep in det i folie och låt kallna. Spara såsen, sila om du vill. Skär ankbröstet i tunna skivor eller strimlor när det kallnat och lägg tillbaka i såsen.
Blanda salladsblad, gurka, salladslök, örter och rädisor med sesamolja och pressad lime. Lägg upp på fat och fördela ankköttet ovanpå. Strö över jordnötter.
Tips! Du kan också linda in ankkött i gurkskivor som du hyvlat på längden. Stick in en tandpetare och servera som festligt drinktilltugg.