Ugnsgrillad hel kyckling med rostad mandelpotatis, champinjoner, citronsky

 
Alla tillbehör i samma panna gör det till en lika lättlagad som god festrätt.
 
4 portioner.
 
1 hel kyckling ca 2 kg
3 citroner
1 hel vitlök
2 dl olivolja
600 g mandelpotatis, skalad
400 g champinjoner, delade
2 rödlökar, skivade
1 kruka timjan
4 dl kycklingbuljong
50 g smör
Maizena till redning
Salt och peppar
 
Förbered kycklingen genom att krydda runt om med salt och peppar. Gnid in skinnet med citronjuice från 1 citron och lite olivolja. Dela 1 hel vitlök och 1 citron, lägg inuti kycklingen med lite timjan. Grilla sedan på ugnsgaller (med en plåt under) på 175° i ca 30 min och sänk sedan värmen till 130° och låt kycklingen grilla till temperaturen vid låret är 80°. Tiden beräknas på storleken av kycklingen men räkna med minst 1 ½ timme för 2 kg.

Dela champinjonerna i 4 delar, blanda svampen med olivolja och dela potatisarna på längden. Krydda med salt och peppar. Stek potatisen i panna så att den får färg. Lägg svamp och potatis på plåten under kycklingen och låt det bakas tillsammans så att alla smakerna blandas.

Hacka timjan och blanda med potatis och svamp när den är klar. Vänd i löken. Koka upp kycklingbuljongen och smaka av med rivet citronskal och juice. Red av och mixa i smöret med stavmixer. Skär ur de olika delarna på kycklingen och skiva upp vid servering.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0