Rostad vitlökssky med konjak.

 
 
Den här den rostade vitlöksskyn med konjak är verkligen en god sås – inte minst till en till perfekt stekt bit oxfilé, ryggbiff eller annat nötkött. Vitlöksskyn är dessutom smart på så vis att du kan förbereda den, det vinner bara smakerna på.
 
3 dl färdig sky.
 
5 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
2 schalottenlökar
1 msk smör
5 svartpepparkorn
1 tsk torkad timjan
1 lagerblad
3 msk konjak
1½ msk koncentrerad kalvfond
6 dl vatten
majsstärkelse till redning
salt & peppar
 
  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Skala och halvera vitlöksklyftorna. Lägg dem i en ugnssäker form och blanda med olivolja. Rosta i mitten av ugnen tills de är gyllene, 10–15 minuter.
  3. Skala och skär schalottenlöken i bitar.
  4. Bryn schalottenlöken i smör i en kastrull tills den får lite färg. Tillsätt svartpeppar, timjan och lagerblad, bryn ytterligare någon minut.
  5. Häll på konjaken och låt koka ihop. Tillsätt kalvfond och vatten. Koka upp och låt sjuda på låg värme ca 30 minuter. Ta kastrullen från värmen och sätt på ett lock. Låt stå minst 1 timme.
  6. Sila skyn och häll tillbaka i kastrullen. Koka ca 10 minuter, tills 3/4 återstår.
  7. Red med majsstärkelsen utrörd i lite vatten. Låt koka upp. Tillsätt de rostade vitlöksklyftorna.
  8. Mixa slätt med stavmixer och sila sedan skyn genom en finmaskig sil. Smaka av med salt och peppar. Låt svalna. Förvara övertäckt i kylen.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0