Brie- och salami burgare med baconmajonnäs.

 
 
 
600 g nötfärs, gärna högrev
salt & peppar
8 - 12 skivor salami
50 - 75 g brieost
 
 
TOMATRÖRA:
250 g körsbärstomater
salt & socker
 
 
BACONMAJONNÄS:
2 paket bacon
2 msk rapsolja
2 äggulor
2 msk dijonsenap
1 msk äppelcider - eller vitvinsvinäger
salt & peppar
 
 
SERVERING:
2 ciabattabröd
lite oljeblandad sallad
rödlök
rostade solros - eller pumpakärnor
 
 
Börja med baconmajon. Tärna bacon så fint du kan. Värm oljan i en stekpanna, tillsätt bacon och fräs under omrörning på medelvärme 15–20 minuter, så det fräser brunt och knaprigt i sitt eget fett.

Sila av baconfettet genom trådsil ner i en värmetålig kanna – du behöver totalt 2 dl fett, tillsätt rapsolja till rätt mängd. Låt svalna.

Vispa ihop äggulor och senap i en skål. Tillsätt bacon/oljeblandningen först droppvis, sen i fin stråle under ständig vispning till en majonnäs. Tillsätt vinäger och hackad bacon, smaka ev av med salt och peppar. Ställ kallt, majon håller minst tre dygn i kyl.

Tomatröra: Skölj tomaterna och lägg i en skål. Mosa dem grovt med gaffel. Lägg över i en kastrull, låt dem puttra på medelvärme med socker och salt tills den mesta vätskan kokat in. Låt svalna.

Burgare: Blanda färsen med salt och peppar, forma till 8 platta biffar. Fördela salami och kantskuren, tunt skivad brie i mitten på 4 av dem, täck med de andra biffarna. Tryck till ordentligt runt kanterna.

Dela ciabattan på längden, pensla med olja och rosta vackert bruna i ugn på 225 grader. Stek eller grilla hamburgarna.

Fördela sallad på 4 tallrikar, ringla lite olja över. Lägg upp bröden, fördela tomatröran, lägg på burgarna, skivad rödlök och en rejäl klick baconmajo. Toppa med rostade frön.

 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0