Gratinerade sicilianska köttbullar.

4 portioner.
1/2 dl russin, gärna gula
1/2 dl balsamvinäger
150 g rå fänkålssalsiccia (eller annan god rå korv)
500 g kalvfärs
1 knippa bladpersilja, finhackad
1/2 dl ströbröd
50 g pinjenötter
1 citron, skalet
1 tsk torkad oregano
50 g riven pecorino + lite extra
nymalen svartpeppar
1/2 tsk cayennepeppar
salt
olivolja
1 burk arrabbiatasås (eller liknande pastasås med tomat)
1 mozzarella
1/2 kruka basilika
1/2 dl balsamvinäger
150 g rå fänkålssalsiccia (eller annan god rå korv)
500 g kalvfärs
1 knippa bladpersilja, finhackad
1/2 dl ströbröd
50 g pinjenötter
1 citron, skalet
1 tsk torkad oregano
50 g riven pecorino + lite extra
nymalen svartpeppar
1/2 tsk cayennepeppar
salt
olivolja
1 burk arrabbiatasås (eller liknande pastasås med tomat)
1 mozzarella
1/2 kruka basilika
Lägg russinen i blöt i balsamvinäger i 5 minuter.
Skär upp salsiccian och skrapa ur innanmätet. Blanda med kalvfärs, persilja, ströbröd, pinjenötter, rivet citronskal och oregano. Riv ned pecorino och blanda i russinen med balsamvinägern. Krydda med peppar och cayenne och en liten nypa salt (korven kan vara ganska salt i sig). Fukta händerna och rulla köttbullar.
Hetta upp olja i en rymlig stekpanna och bryn köttbullarna i omgångar i ett par minuter tills de får färg runt om.
Häll upp tomatsåsen i en ugnsform. Fördela köttbullarna ovanpå. Riv mozzarellan i bitar och strö över tillsammans med rivna basilikablad. Riv över lite extra pecorino (eller parmesan).
Gratinera i 200 grader i 15-20 minuter. Under tiden kan du koka spaghetti att servera till. Garnera med basilika och servera med spaghetti och en krispig grönsallad.
Kommentarer
Trackback