Bearnaisedressad entrecôte med örtrostad potatis.
4 entrecôter eller biffar à ca 150 g
salt & peppar
smör/olja till stekning/grillning
Bearnaisedressing:
1/2 tsk finkrossad vitpeppar
1 tsk torkad dragon
1 1/2 msk finhackad gul lök
1 1/2 msk vitvinsvinäger
2 msk vatten
1 dl olivolja
2-3 krm salt
1 dl finhackad persilja eller färsk dragon
Örtrostad potatis:
8-10 potatisar, 600-700 g
3-4 msk olivolja
1 dl hackade färska örter, t ex timjan, basilika, rosmarin
1 klyfta vitlök, färsk
ett par nypor flingsalt
Börja med bearnaisedressingen. Koka ihop kryddor, lök, vinäger och vatten tills all vätska kokat in. Låt svalna och vispa ner oljan. Smaka av med salt och persilja eller dragon.
Potatis: Borsta potatisen väl och koka den mjuk. Sätt ugnen på 225°. Lägg potatisen i ugnsfast form och tryck till dem så skalet spricker, låt ånga av en stund. Blanda oljan med örter och pressad vitlök, fördela den över potatisen och salta. Rosta högt upp i ugnen 10-12 min tills potatisen får lite färg och blir krispig på ytan.
Krydda och stek eller grilla köttet så rosa du vill ha det. Skär köttet i breda strimlor, lägg upp på fat, häll över dressingen och servera med potatisen och sallad.