Äppelkaka med kolasås.

150 g rumsvarmt smör
1,5 dl strösocker
1 ägg
2,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
3 äpplen
0,5 msk florsocker
KOLASÅS:
2 dl vispgrädde
2 msk strösocker
2/3 dl sirap
1 msk smör
Sätt ugnen på 175°. Smöra och bröa en form med avtagbar kant, ca 24 cm i diameter. Vispa smör och socker fluffigt med elvisp. Tillsätt ägget. Häll i mjölet blandat med bakpulvret och rör till en slät smet. Bred ut smeten jämnt i formen.
Kärna ur och skiva äpplena och stick ner i smeten. Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 35 min. Låt kallna och pudra över florsockret. Ringla över kolasåsen eller servera den vid sidan av.
Kolasås: Häll vispgrädde, strösocker och sirap i en kastrull. Koka upp under omrörning. Koka utan lock tills såsen tjocknat och fått fin ljusbrun färg, ca 10 min. Ta kastrullen från värmen och rör ner smör. Låt kallna.
Kommentarer
Trackback