Fläskfilé med dragonpotatis.

 
 
Fläskfilégratäng med potatis, sparris och ugnsrostade tomater.
 
 
4 portioner.
 
 

1 fläskfilé, ca 700 g
salt och peppar
smör till stekning
1 knippe grön sparris
1 dl crème fraiche
1 dl grädde
1 dl riven parmesanost

 

Ugnsrostade tomater:


500 g små kvisttomater
olivolja
flingsalt

 

 

Dragonpotatis:


ca 600 g potatis
rapsolja till stekning
1 gul lök
4 vitlöksklyftor
2 tsk hackad färsk dragon

Servering:
blandad sallad

 

 

Sätt ugnen på 175°.


 Ugnsrostade tomater: Lägg tomaterna i en eldfast form och ringla lite olivolja över. Strö på lite flingsalt och ställ in i ugnen och grädda i ca 30 minuter.


 Putsa filén fri från hinnor, krydda med salt och peppar och stek den gyllenbrun i lite smör. Efterstek i ugnen bredvid tomaterna i ca 17 minuter.


 Ta ut fläskfilén och skär den i 1–1½ cm tunna skivor. Ta även ut tomaterna så snart de är klara. Höj ugnsvärmen till 225°.


 Dragonpotatis: Skala potatisen och skär i tunna skivor, ca 5 mm. Stek dem mjuka i olja i en stekpanna. Klyfta den gula löken och skiva vitlöken, vänd ner i potatisen tillsammans med dragon och stek vidare några minuter till. Salta och peppra. Lägg potatisen i en smord eldfast form.


 Koka sparrisen nästan mjuk i lättsaltat vatten, 2–3 minuter. Spola kall och skär i bitar.


 Varva filéskivorna med sparrisen ovanpå potatisen.


 Rör ihop crème fraiche, grädde och parmesan, och häll blandningen över filén. Låt gratängen stå i ugnen i ca 15 minuter.


Ta ut formen ur ugnen och lägg på de ugnsrostade tomaterna. Servera med en blandad sallad.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0