Fläskfilé med dragonpotatis.
1 fläskfilé, ca 700 g
salt och peppar
smör till stekning
1 knippe grön sparris
1 dl crème fraiche
1 dl grädde
1 dl riven parmesanost
Ugnsrostade tomater:
500 g små kvisttomater
olivolja
flingsalt
Dragonpotatis:
ca 600 g potatis
rapsolja till stekning
1 gul lök
4 vitlöksklyftor
2 tsk hackad färsk dragon
Servering:
blandad sallad
Sätt ugnen på 175°.
Ugnsrostade tomater: Lägg tomaterna i en eldfast form och ringla lite olivolja över. Strö på lite flingsalt och ställ in i ugnen och grädda i ca 30 minuter.
Putsa filén fri från hinnor, krydda med salt och peppar och stek den gyllenbrun i lite smör. Efterstek i ugnen bredvid tomaterna i ca 17 minuter.
Ta ut fläskfilén och skär den i 1–1½ cm tunna skivor. Ta även ut tomaterna så snart de är klara. Höj ugnsvärmen till 225°.
Dragonpotatis: Skala potatisen och skär i tunna skivor, ca 5 mm. Stek dem mjuka i olja i en stekpanna. Klyfta den gula löken och skiva vitlöken, vänd ner i potatisen tillsammans med dragon och stek vidare några minuter till. Salta och peppra. Lägg potatisen i en smord eldfast form.
Koka sparrisen nästan mjuk i lättsaltat vatten, 2–3 minuter. Spola kall och skär i bitar.
Varva filéskivorna med sparrisen ovanpå potatisen.
Rör ihop crème fraiche, grädde och parmesan, och häll blandningen över filén. Låt gratängen stå i ugnen i ca 15 minuter.
Ta ut formen ur ugnen och lägg på de ugnsrostade tomaterna. Servera med en blandad sallad.