Fiskgratäng med citronsås och snabbpicklad rödlök.
4 portioner.
800 g vit fisk, torsk eller kolja
salt
200 g gröna ärter
150 g riven lagrad ost, t ex västerbottensost
Potatismos:
1 kg potatis
1 dl mjölk, 3 %
25 g smör
salt och peppar
1 äggula
salt
200 g gröna ärter
150 g riven lagrad ost, t ex västerbottensost
Potatismos:
1 kg potatis
1 dl mjölk, 3 %
25 g smör
salt och peppar
1 äggula
Gratängsås:
2 msk smör
3 msk vetemjöl
1 dl vitt vin
4 dl mjölk
2 msk hummer- eller skaldjursfond
3 msk finhackad dill
1 citron, rivet skal
Garnering:
dill
citron
Servering:
snabbpicklad lök
Sätt ugnen på 200°.
Potatismos: Skala, dela och koka potatisen mjuk. Häll av vattnet och ånga potatisen torr. Mosa den och tillsätt varm mjölk och smör. Salta och peppra. Tillsätt äggulan och vispa till ett mos. Häll moset i en spritspåse och spritsa (eller klicka) ut moset runt innerkanten i smorda ugnsfasta portionsformar.
Dela fisken i 4 bitar och salta lite lätt. Lägg en bit fisk mitt i varje form.
Gratängsås: Smält smöret i en kastrull. Ta kastrullen från värmen och vispa ner mjölet till en klumpfri smet. Sätt tillbaka kastrullen och vispa under värme någon minut. Tillsätt vin, mjölk och fond och koka upp. Låt såsen puttra tills den tjocknat. Tillsätt dill, citronskal, salt, peppar och ev lite citronsaft.
Fördela ärterna i formarna. Häll såsen i formarna och strö över riven ost. Gratinera strax under mitten i ugnen, 15–20 minuter. Garnera med dill och citronklyfta och servera med snabbpicklad lök.
Kommentarer
Trackback