Kyckling- och baconpaj.
Pajdeg:
3 dl vetemjöl
125 g smör
2 msk kallt vatten
Fyllning:
½ purjolök
2 vitlöksklyftor
2 msk smör
½ grillad kyckling
140 g bacon
2 ½ dl riven lagrad ost
1 tsk rökt paprikapulver
Äggstanning:
3 ägg
2 dl vispgrädde
2 dl crème fraiche
1 tsk sambal oelek
2 dl riven lagrad ost, t ex västerbottensost
Garnering:
ugnsrostade tomater i blandade färger
140 g stekt skivat bacon i bitar
salladsblad
Sätt ugnen på 225°.
Pajdeg: Blanda mjöl och smör till en deg. Tillsätt vatten och forma till en degboll. Låt vila i kylen i ca 30 minuter.
Tryck eller kavla ut degen i en smord springform, ca 24 cm i diameter. Nagga pajskalet med en gaffel och förgrädda strax under ugnens mitt i ca 10 minuter. Låt svalna.
Ansa och strimla purjolöken. Skala och finhacka vitlöken. Hetta upp smöret och fräs lök och vitlök blankt och smidigt.
Rensa kycklingen och skär
köttet i tärningar. Dela baconet
i bitar och stek lätt i en stek-
panna. Stek samtidigt baconet
till garnering och lägg det åt
sidan.
Fördela riven ost, lök, kyckling och bacon i pajskalet. Strö över paprikapulver.
Äggstanning: Vispa ihop alla
ingredienser. Häll äggstanning över fyllningen och peta med en gaffel så att den rinner ner mellan fyllningen.
Grädda pajen strax under
ugnens mitt tills den har stannat helt och är gyllene, 35–40 minuter. Lägg
tomaterna till garneringen i en ugnssäker form och rosta i ugnen
i 20 minuter.
Dela baconet i bitar och stek
det lätt i en stekpanna. Garnera
pajen med bacon, tomater och
sallad.