Pepparkakscheesecake med ädelost.
Botten:
100 g smör, smält
200 g pepparkakor
Fyllning:
3 gelantinblad
300 g ädelost
3 dl creme fraiche
Garnering:
färska fikon
råa lingon
nötter
Sätt ugnen på 200 grader. Klä botten på en springform, ca 20 cm i diameter, med bakplåtspapper.
Mixa smör och pepparkakor i en matberedare. Tryck ut blandningen i formen. Grädda bottnen mitt i ugnen i 10 min. Låt den svalna.
Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten i 5 min. Vispa ädelost och crème fraiche till en luftig smet.
Krama vattnet ur gelatinet och smält det i en kastrull på svag värme. Rör ner gelatinet i lite av smeten och blanda ner det i resten av smeten.
Bred ut smeten i ett jämnt lager på pepparkaksbottnen. Ställ kakan i kylskåp i minst 2 tim för att stelna. Toppa kakan med fikon, lingon eller valnötter.