Rosmarinstekt fläskfilé med valnötspesto och ädelostsås.

 
 
4 portioner.
 

1 fläskfilé, ca 500 g
2 msk smör
2 tsk salt
1/2 tsk peppar
1/2 tsk rosmarin

 

Ugnsstekt potatis:
1 kg potatis
2 msk olja
1 tsk salt
2 krm grovmald peppar
1/2 tsk paprikapulver

 

Sås:
3 dl steksky och vatten
2 msk kalvfond
1/2 tsk rosmarin
2 msk soja
3 msk vetemjöl
2 dl grädde
2 msk gelé
30 g ädelost
1 tsk salt
2 krm peppar

 

Valnötspesto:
25 g valnötter
1 knippe bladpersilja, ca 25 g
1/2 kruka basilika
2 vitlöksklyftor
1 dl riven parmesanost
1 1/2 dl olivolja
1 krm salt
1/2 krm svartpeppar

 

Garnering:
rosmarin
fikon

 

Skala potatisarna och rulla dem i olja, salt och kryddor. Ugnsstek dem i 225° ca 45 min.


 Bryn filén i smör i en stor stekpanna. Salta, peppra och strö över rosmarin. Skölj ur stekpannan och ta tillvara skyn. Stek färdigt filén på ett eget fat i ugnen i 225° till 70° innertemp, ca 20 min.


 Finfördela valnötter, persiljeblad, basilika och vitlök med en stavmixer. Tillsätt parmesan, olja, salt och peppar.
Häll alla ingredienser till såsen utom ädelost i en kastrull och koka upp under omrörning. Låt såsen sjuda 5 min. Rör ner smulad ädelost. Smaka av med salt och peppar.


 Skär köttet i skivor och servera med ugnsstekt potatis, såsen, peston, kokt broccoli och morötter. Garnera med rosmarinkvistar och färska fikon.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0