Chiligryta.

 
 
Ett härligt långkok med hetta, mustighet och sötma från chili, torkad ancho och fikon. En gryta som går utmärkt att göra på både på älg eller högrev av nöt. 
 
 
3 chilifrukter tex spansk peppar och jalapeno
10 vitlöksklyftor
5 torkade fikon
2 kg högrev
1 paket bacon
5 msk tomatpure
1 dl chilipulver
1 msk spiskummin
rapsolja
1 dl inlagda skivade jalapeno
1 torkad chilifrukt tex ancho eller chipotle
½ dl koncentrerad oxfond
1 liter ljust öl
2 dl vitt vin
2 lagerblad ½ dl paprikapulver
1 msk torkad oregano
1 msk malen koriander
salt
 
 
Tillbehör:
Ta det du tycker om tex tacos tillbehör
 
 
Dela, kärna ur och strimla chilin. Skala och finhacka vitlöken. Skär fikonen i grova bitar. Putsa och skär köttet i grytbitar. Strimla baconet.
Bryn kött och bacon i omgångar i olja i en stekpanna. Fräs tomatpuré, vitlök, chilipulver och spiskummin i olja i en stor gryta/kastrull någon minut. Lägg i kött, bacon, strimlad chili, fikon, inlagd jalapeño, torkad chilifrukt, fond, öl, vin, lagerblad, paprikapulver, oregano och koriander. Tillsätt lite vatten om inte allt kött är täckt. Koka upp och låt småkoka under lock tills köttet faller isär, det tar minst 3–4 timmar. Rör då och då, så att det inte bränner fast i bottnen. Smaka av med salt.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0