Hjortron med vaniljkräm och knäckiga smulor

2 dl hjortron, frysta eller färska
1 dl strösocker
Vaniljkräm:
1 vaniljstång
5 dl mjölk
6 äggulor
1 ½ dl strösocker
¾ dl maizenamjöl
25 g smör
1 dl vispgrädde
Rågsmulor:
50 g smör
½ dl rågflingor
½ dl strösocker
1 msk vetemjöl
Rör försiktigt ihop bär och socker.
Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg frön, stång och mjölk i en tjockbottnad kastrull ock koka upp. Ta från värmen och låt dra i 15 minuter.
Vispa äggulor, socker och maizena luftigt i en bunke.
Ta bort stången från mjölken. Häll mjölken i äggblandningen under vispning. Häll tillbaka i kastrullen och koka upp under vispning. Låt det bara koka upp snabbt annars skär den sig. Ta kastrullen från värmen och vispa ner smör. Sila och låt kallna.
Vispa grädden och vänd ner i krämen vid servering.
Blanda alla ingredienser till rågsmulorna och strö ut över en plåt med bakplåtspapper. Baka i ugn på 200° i 10 - 15 minuter. Håll koll. Rör om regelbundet.
Servera hjortronen med vaniljkrämen och rågsmulor spridda över.