Äppelpaj med brynt smör och flingsalt.

 
 

Smuldeg:

125 gram smör
2 dl vetemjöl
1 dl havregryn
1 dl råsocker
0,5 dl ljust muscovadosocker
0,5 tsk vaniljpulver
1 tsk flingsalt

 

 Bryn smöret i en gryta till det blir gyllenbrunt och luktar nötigt och gott. Låt det svalna till rumstemperatur.

Sätt ugnen på 200 grader varmluft (eller 225 i vanlig ugn).

 

 Blanda alla andra ingredienser i en skål och tillsätt sedan smöret och blanda ihop till en smulig deg.
 Tryck ut två tredjedelar av degen i en pajform, ca 20 cm i diameter.

 

Äppelfyllning:
600 gram skalade och urkärnade äpplen
2 tsk kanel
1 msk farinsocker
0,5 tsk flingsalt (ta mindre om du tar vanligt salt)
0,5 tsk vaniljpulver

 

 Dela äpplena i cm-stora tärningar och blanda med de kryddorna i en skål.
Lägg äpplena i pajformen och smula över den sista degen på toppen.
 Baka i ca 30 minuter tills du ser att det börjar bubbla lite i äpplena. Lägg på folie om du märker att det börjar bli för mörkt.

 

Rårörd vaniljsås:
3 äggulor
0,5 dl socker
2 tsk vaniljpasta (eller en vaniljstång)
3 dl grädde

 

Vispa äggulor, socker och vanilj vitt och fluffigt.
 Vispa grädden lättvispat, det ska bli märken efter vispen men inte mer än så.
 Vänd ihop grädde och äggvisp och rör om till en fluffig vaniljsås.

 

 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0