Spröd västerbottensabborre med risotto.

 
 
 
4 portioner.
 
Abborre panerad med västerbottensost serveras med sparrisrisotto.
 
 

Risotto:

3 dl grovriven parmesan

1 knippe sparris

3 salladslökar

1 klyfta vitlök

2 msk flytande margarin

3 dl arborioris

3 dl vitt vin, helst torrt

8 dl grönsaksbuljong

 salt & peppar

 

 

 

Abborrfiléer:

4 stora eller 8 små abborrfiléer

1 ägg

1 dl riven västerbottenost

2 dl ströbröd

4 msk smör

 salt & peppar

 

 
Risotto:
Riv parmesanosten grovt. Bryt av de nedersta, träiga bitarna på sparrisen och skär sparrisen i bitar, ett par centimeter långa.
 
 
Hacka hela salladslöken, men spara de grönaste delarna till senare. Pressa vitlöken. Fräs salladslöken mjuk i smöret, tillsätt vitlöken i slutet så att den inte bränns vid. Lägg i riset och låt det stekas med en liten stund.
 
 
Häll i det vita vinet och en tredjedel av grönsaksbuljongen och låt risotton koka upp. Då sänker du värmen och låter risotton puttra på lägre värme utan lock. När vätskan kokar in, fyller du på med mer av buljongen. Rör om hela tiden.
 
 
När riset nästan är helt mjukt lägger du i de grövsta delarna av sparrisen samt de gröna delarna av salladslöken i risotton och låt dem puttra med tills risotton är helt mjuk och krämig. Då lägger du i sparrisknopparna och vänder ner den grovrivna parmesanosten. Krydda med salt och peppar.
 
 
 
Abborrfiléer:
Krydda abborrfiléerna på båda sidor med salt och peppar. Vispa upp ägget i en skål. Lägg upp ströbröd och finriven västerbottenost på ett fat och blanda väl. Vänd filéerna först i ägget, sen i ströbrödet. Stek sedan filéerna i smör tills paneringen har fått fin gyllenbrun färg.
 
Lägg risotton på en tallrik och lägg abborren ovanpå. Garnera gärna med något fint.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0