Blåbärscheesecake med lakrits.
Kexbotten:
300 g digestivekex
150 g smör
2 tsk lakritspulver
1/4 tsk salt
Blåbärsfyllning:
3 gelatinblad
125 g blåbär
2 dl socker
1 tsk citronsaft
250 g färskost
270 g crème fraiche
1 vaniljstång
1 krm salt
Till servering:
75 g blåbär
75 g björnbär
Krossa kexen fint. Smält smöret och rör ner i kexkrosset tillsammans med lakritspulver och salt. Lägg bakplåtspapper i en fyrkantig form, 23×23 cm, och pressa ut kexblandningen i ett jämnt lager. Ställ svalt.
Lägg gelatinbladen i iskallt vatten i cirka 10 minuter. Koka upp blåbär, ½ dl socker och citronsaft i en liten kastrull och låt puttra i 5 minuter. Mixa med stavmixer och pressa genom en finmaskig sil. Kläm vattnet ur gelatinbladen och rör ner dem i den varma blåbärsröran.
Vispa färskost, crème fraiche, vaniljfrön, salt och resten av sockret till en slät kräm. Vänd ner blåbärsröran.
Fördela den över kakbottnen och släta till ytan. Ställ i kylen i minst 6 timmar. Vid servering, skär i bitar och dekorera med blåbär och björnbär.