Sydfransk fisksoppa.
600 g torskfilé eller torskrygg
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
1 fänkål
3 msk olivolja
1 paket saffran, 0,5 g
1 burk hela tomater, 400 g
1 tsk paprikapulver
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
2 dl vitt vin
7 dl vatten
2 msk färsk timjan, finhackad
1 näve urkärnade svarta kalamataoliver
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
1 fänkål
3 msk olivolja
1 paket saffran, 0,5 g
1 burk hela tomater, 400 g
1 tsk paprikapulver
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
2 dl vitt vin
7 dl vatten
2 msk färsk timjan, finhackad
1 näve urkärnade svarta kalamataoliver
Aioli:
2 dl majonnäs
2 vitlöksklyftor, pressade
1 msk citronsaft
2 dl majonnäs
2 vitlöksklyftor, pressade
1 msk citronsaft
Skär torsken i tärningar och ställ åt sidan.
Finhacka lök och vitlök. Spara ”fänkålsdillen” till garnering. Strimla fänkålen fint med en vass kniv, mandolin eller i matberedare.
Fräs lök, vitlök och fänkål i olja i en stor gryta, strö över saffran och häll över burktomaterna. Fräs ytterligare ett par minuter. Tillsätt paprikapulvret. Salta och peppra.
Häll i vin, vatten och timjan. Låt småputtra cirka 10 minuter. Tillsätt lite mer vatten om det behövs.
.Lägg ner fisken i grytan. Tillsätt oliverna. Sjud ett par minuter under lock tills fisken är klar.
Aioli: Blanda majonnäs och vitlök, smaka av med pressad citronsaft. Servera aiolin till soppan.
Kommentarer
Trackback