Lax med pesto och nötter.

 
Gör de picklade grönsakerna först för de ska stå och dra några timmar.
 
 
1 laxsida med skinnet kvar, ca 1 kg
2 citroner, rivet skal
1 msk hackad färsk rosmarin
1 msk hackad färsk basilika
3 vitlöksklyftor
salt & peppar
1 msk olivolja
 
 

Sätt ugnen på 150°. Hacka örterna fint. Riv skalet av citronen och blanda med örterna. Pressa ner vitlöken och smaka av med salt och peppar. Tillsätt oljan.

Lägg laxsidan i en väl oljad form med skinnsidan nedåt och massera in örtrubben på ovansidan. Sätt en termometer i den tjockaste delen av laxen och ställ in i mitten av ugnen. Laxen är färdig när innertemperaturen nått 56°. Det tar cirka 20 minuter.

Ta ut laxen och låt den svalna något. Toppa den därefter med salladen och de honungsrostade pistagenötterna. Servera tillsammans med dillpestodressingen.

 
 

Sallad med picklade grönsaker:

100 g blandad sallad, t ex maché, mangold, ruccola
1 bunt sparris
200 g fetaost
1 apelsin (filéead)
3–4 rödbetor (blanda gärna polka och röda)
3–4 morötter
1 dl ättika
2 dl socker
3 dl vatten
5 kardemummakorn
5 kryddpepparkorn
3 lagerblad
1 stjärnanis

 

 

Skölj salladen. Koka sparrisen al dente några minuter i saltat vatten. Ta upp dem och skölj av i kallt vatten. Dela dem på mitten. Skär av skalet på apelsinen och skär därefter ut filéerna med en vass kniv.

Skala och ansa rödbetorna och morötterna. Skiva dem tunt med hjälp av en mandolin eller en osthyvel. Om du använder röda betor, lägg dem en stund i ett kallt vattenbad och byt vattnet ett par gånger, så att de ”blöder” av sig.

Koka upp ättika, socker, vatten och alla kryddor. Låt lagen svalna lite. Slå den ljumma lagen över rotfrukterna. Låt dra 1–2 timmar, eller medan du förbereder resten. Tänk på att grönsakerna tappar färg om de får stå för länge i lagen.

 

 

Honungsrostade pistagenötter:

1 dl pistagenötter
1 krm salt
1 tsk äggvita
1 msk honung

Gör så här:

Sätt ugnen på 200°. Vispa äggvitan lätt. Blanda nötterna med äggvita, honung och salt. Rör om så att de täcks väl. Sprid ut dem ordentligt i en långpanna eller form med bakplåtspapper och rosta i ugnen i 10–15 minuter. Rör om då och då eftersom de kan lätt brännas. Ta ut dem ur ugnen och låt svalna.

 

Dillpesto:

2 dl sötmandel
2 dl hackad dill
100 g västerbottensost (riven)
1–2 vitlöksklyftor
1/2 tsk salt
1 1/2 dl rapsolja
1 tsk citronskal
1 tsk citronsaft
2 dl crème fraiche

 

 

Lägg alla ingredienserna i en mixer och kör tills du får en ganska slät pesto. Blanda peston med crème fraichen och servera den till laxen.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0