Gräddtårta i långpanna.
Vaniljkräm:
1 äggula
1 dl mjölk
1 msk strösocker
¾ msk maizena
½ msk vaniljsocker
2 ½ dl vispgrädde
Fyllning & garnering:
ca 500 g hallon (250 g till garnering)
150 g blåbär eller andra bär
ca 6–8 dl vispgrädde
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
Blanda potatismjöl, vetemjöl och bakpulver i en skål. Rör ner det i äggsmeten tillsammans med vattnet.
Bred ut smeten i en långpanna, ca 30 x 40 cm, klädd med bakplåtspapper. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 30 min. Låt den kallna.
Vaniljkräm:
Blanda äggula, mjölk, socker och maizena i en kastrull. Låt sjuda under vispning tills krämen tjocknat. Krämen får inte koka. Tillsätt vaniljsocker. Låt den kallna.
Vispa grädden hårt. Klicka i vaniljkrämen, lite i taget, under vispningen. Förvara vaniljgrädden kallt tills tårtan ska läggas ihop.
Dela den kalla kakan på mitten. Bred vaniljgrädde på den ena botten och fördela hallon över. Lägg på den andra botten.
Bred ett tunt lager vispad grädde över hela tårtan. Spritsa gärna grädde i stavar runt kanterna. Garnera med hallon och blåbär ovanpå tårtan.